• Актуално

  • Трудово право

Задължително е да знаете тези 6 неща от закона, ако работите от разстояние

д-р Тодор Капитанов

Ако работите от разстояние, то задължително трябва да знаем тези 6 неща от закона:

pixabay

1. Принципно работата от разстояние има доброволен характер.

2. Ако работник или служител откаже да извършва работа от разстояние, това не може да доведе до наказания и/или санкции за него.

3. Работодателят може да предложи преминаване на работа от разстояние чрез сключване на допълнително споразумение към трудовия договор.

4. Единственото изключение от този принцип на доброволност е при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка. При тези ситуации работодателят може да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно надомна работа и/или работа от разстояние.

5. В трудовия договор или в заповедта за работа от разстояние се определят конкретно всички условия, права и задължения на страните при работа от разстояние.

6. Възможно да се установи и смесени режими на работа, т.е. през определено време работникът или служителят да работи от последователно от разстояние и от помещения на работодателя.

Виж още:

ПРЕКЪСВА ЛИ СЕ ТРУДОВИЯТ СТАЖ ПРИ СМЯНА НА РАБОТА?

ОТ КОЙ МОМЕНТ БРЕМЕННА СЛУЖИТЕЛКА СЕ ПОЛЗВА СЪС ЗАКРИЛА?

СМЯНА НА РАБОТНОТО МЯСТО БЕЗ СЪГЛАСИЕ НА РАБОТНИКА

 МОЖЕ ЛИ ДА ПУШИМ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА?

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТЕГОРИЯТА ТРУД?

КОГА ИМАМЕ ПРАВО НА РАБОТНО ОБЛЕКЛО?

Предишна СтатияСледваща Статия

д-р Тодор Капитанов

д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право с над 10 г. практически опит. Консултира водещи компании и институции по въпросите за прилагане на трудовото законодателството и внедряване на изискванията на новите наредби.

Свързани статии