• Трудово право

Имам ли право на отпуска за имен ден?

д-р Тодор Капитанов

Отпуск за имен ден може да бъде уговорен в колективния трудов договор или в споразумение между работника и работодателя.

Pixabay

В кодекса на труда няма предвидена изрична разпоредба, която дава право на работника или служителя да ползва отпуск поради това, че има личен празник (имен ден в случая).

Отпуск поради личен празник (имен ден) може да бъде уговорен в колективния трудов договор (КТД) или по споразумение между работника или служителя и работодателя. Това означава, че ако няма колективно споразумение (КТД), което намира приложение спрямо конкретния работник служител, единственият начин за получаване на право на ползване този отпуск е по индивидуално споразумение между страните (което може да се сключи по всяко време от действието на трудовото правоотношение), то работникът или служителят няма да има право на ползване на отпуската. Ако работодателят не е съгласен да сключи индивидуално споразумение или колективен трудов договор, в който да е уредено това право, тогава отпуск за имен ден не се дължи на работника или служителя.

Справка:

чл. 50 от Кодекса на труда

чл. 66, ал. 2 от Кодекса на труда

Вижте още:

МОЖЕ ЛИ ШЕФЪТ ДА ПРЕКРАТИ ОТПУСКАТА НИ?

ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ СЕ ПОЛЗВА ОТПУСК ЗА БАЩИНСТВО?

ИМАТ ЛИ ПРАВО ДА НИ ЗАДЪЛЖАТ ДА ПОЛЗВАМЕ ЛИЧНИЯ СИ ТЕЛЕФОН КАТО СЛУЖЕБЕН?

НЕ МИ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТАТА. КАКВИ СА ПРАВАТА МИ?

ЗАПЛАЩАНЕ ПРИ РАБОТА ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИ

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМЕ ПО-РАНО?

Предишна СтатияСледваща Статия

д-р Тодор Капитанов

д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право с над 10 г. практически опит. Консултира водещи компании и институции по въпросите за прилагане на трудовото законодателството и внедряване на изискванията на новите наредби.