• Трудово право

Има ли допустима граница за алкохол в кръвта на работното място?

д-р Тодор Капитанов

Употребата на алкохол по време на работа е нарушение и представлява рисково, лекомислено и самонадеяно поведение на работещия.

Pixabay

Някои работещи смятат, че и на работното място може да има допустима граница, на принципа на Закона за движение по пътищата, спрямо който на административно наказание подлежи водач, който е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила.

На работното място  обаче ситуацията е различна и законът казва, че работникът или служителят, поставяйки се сам под въздействието на алкохол, независимо от какъв вид и в какво количество, сам поставя живота и здравето си в опасност, когато това състояние е от естество да допринесе за настъпване на произшествие при работа и за трудова злополука.

От тази гледна точка, употребата на алкохол по време на работа, освен че представлява нарушение представлява и рисково, лекомислено и самонадеяно поведение на работещия.

Това особено важно в случаите, когато работата е свързана с дейности, които са свързани с необходимост от прецизност и повишено внимание както за осигуряване на нормален работен процес, така и за осигуряване на безопасни условия на труд.

Алкохолът е наркотично средство, предизвикващо опияняване, с което се свързва както високият риск от болести, така и рискът от травми и смърт не само за пиещия, но и за околните.

Именно поради това, нулевата толерантност към алкохола на работното място е една от мерките, които водещите компании прилагат и следват.

Справка:

Решение №232/31.03.2010 по дело №227/2009 на ВКС, ГК, IV г.о.

Вижте още:

КАКВО СЕ ПРАВИ ПРИ НЕЗАКОННО УВОЛНЕНИЕ?

РИСКОВО ЛИ Е ТРУДОВ ДОГОВОР В ПОЛЗА НА РАБОТОДАТЕЛЯ?

СТРУВА ЛИ СИ РАБОТА НА СРОЧЕН ДОГОВОР?

КАК СЕ НАПУСКА РАБОТА БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ?

ПРАВОТО НИ НА ОТПУСКА ПОРАДИ COVID-19

ОТПУСК ПРИ КРЪВОДАРЯВАНЕ

Предишна СтатияСледваща Статия

д-р Тодор Капитанов

д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право с над 10 г. практически опит. Консултира водещи компании и институции по въпросите за прилагане на трудовото законодателството и внедряване на изискванията на новите наредби.