• Трудово право

Може ли да пушим по време на работа?

д-р Тодор Капитанов

Работодателят е задължен да не допуска пушене в закрити помещения от какъвто и да било характер

Pixabay

Забраната за пушене на работното място е общоевропейска тенденция, с която България не може да не се съобрази. Нека припомня, че Европейският парламент наложи пълна забрана на тютюнопушенето във всички затворени работни помещения, включително и в заведенията за обществено хранене, във всички затворени обществен сгради и в обществения транспорт на територията на Европейския съюз. Въведените мерки целят насърчаване подобряването на безопасността и здравето на работниците на работното място, което означава максимално ограничаване на излагането на въздействие в среда с тютюнев дим.

Може би ще се изненадате от факта, че  в основата на идеята за забрана на тютюнопушенето в заведенията за обществено хранене и питейните заведения е свързана със закрилата на труда и здравето на работещите в тези заведения.

Спрямо Закона за здравето в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места. Забранено е и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение.

По изключение се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. В тези обособените помещения обаче не се разрешава присъствието на лица до 18-годишна възраст. Обособените самостоятелни помещения следва да бъдат отделени с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати,  да се обозначават ясно и в тях трябва да има изградена вентилационна инсталация.

При така създадената законова уредба работодателят е задължен да не допуска пушене в закрити помещения от какъвто и да било характер – офиси, цехове, складове, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение като коридори, кухни, санитарни помещения и др. Забраната не важи единствено за откритите пространства като балкони, тераси, външно аварийно стълбище и др.

Неизпълнението на тези  законовите задължения на работодателя водят до административни парични глоби.

Добре е да знаете, че спрямо Закона за здравето се забранява тютюнопушенето и прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца. Също така и за площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици. Забраната важи и за спортните обекти, летните кина и театри, когато там се провеждат спортни и културни прояви.

Вижте още:

НАМАЛЯВА ЛИ ЗАПЛАТАТА ПРИ НАМАЛЕНО РАБОТНО ВРЕМЕ?

ИМАМЕ ПРАВО НА БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД И АКО РАБОТИМ ОНЛАЙН

ЕТО КОГА СМЕ „КОНТАКТНИ ЛИЦА“ НА КОЛЕГИТЕ НИ С COVID-19

КОЙ КУПУВА ПОСОБИЯТА ЗА БОРБА С COVID-19 НА РАБОТА?

ПРАВОТО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА РАБОТНИК ПРИ СМЪРТ

НЕ МОГАТ ДА НИ УВОЛНЯТ, АКО ИМАМЕ ЗАБОЛЯВАНЕ

Предишна СтатияСледваща Статия

д-р Тодор Капитанов

д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право с над 10 г. практически опит. Консултира водещи компании и институции по въпросите за прилагане на трудовото законодателството и внедряване на изискванията на новите наредби.