• Актуално

  • Трудово право

Най-търсеното в MYWORK.BG за м. юни 2021 г.

д-р Тодор Капитанов

Последвайте MYWORK във Facebook тук: WWW.FACEBOOK.COM/MYWORK.BG

Подбрахме НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ ТРУДОВОПРАВНИ ТЕМИ В WWW.MYWORK.BG – автоматизирана безплатна платформа за трудовоправни консултации и съвети в помощ на всички работещи граждани в България.

РАБОТИТЕ В ГОРЕЩИНИТЕ? ЕТО ДО КОЛКО ГРАДУСА Е ПОЗВОЛЕНО

Pixabay

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метрологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. Такива могат да бъдат промяна на работното време, на тип работа, като се изпълняват задачи, които са по-безопасни при дадени условия, да се осигурят подходящи лични предпазни средства, помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма.

В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между…  (целия текст прочетиТУК)

МОЖЕ ЛИ ДА ПУШИМ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА?

Pixabay

Може би ще се изненадате от факта, че в основата на идеята за забрана на тютюнопушенето в заведенията за обществено хранене и питейните заведения е свързана със закрилата на труда и здравето на работещите в тези заведения. Забраната за пушене на работното място е общоевропейска тенденция, с която България не може да не се съобрази. Нека припомня, че Европейският парламент наложи пълна забрана на тютюнопушенето във всички затворени работни помещения, включително и в заведенията за обществено хранене, във всички затворени обществен сгради и в обществения транспорт на територията на Европейския съюз. Спрямо Закона за здравето в България е забранено тютюнопушенето в…(целия текст прочети ТУК)

МОЖЕ ЛИ ДА НИ НАБЛЮДАВАТ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА?

Pixabay

Когато целта на видеонаблюдението е контрол на работния процес и спазване на работното време, работодателят може да извършва видеозапис чрез средства за наблюдение на своите работници/служители само при наличие на нормативно основание  за това (закон, наредба, постановление и др.) или при дадено изрично съгласие от лицата – обект на видеонаблюдението (например чрез клауза в трудовия договор).

Съгласно Закона за защита на личните данни „съгласие на физическото лице“ е… (целия текст прочетиТУК)

ОТ КОЙ МОМЕНТ БРЕМЕННА СЛУЖИТЕЛКА СЕ ПОЛЗВА СЪС ЗАКРИЛА?

Pixabay

Кодексът на труда в България урежда редица права, с които се ползват бременните работнички и служителки, както и тези в напреднал етап на лечение ин-витро. Законът урежда и редица задължения за работодателя, свързани с организацията на работата и най-вече забраната за уволнение на тези служителки освен при изрично посочени в закона основания.

Всички специални права на бременната служителка възникват от момента, в който …(целия текст прочети ТУК)

ЩЕ НИ ПЛАТЯТ ЛИ, АКО НЕ РАБОТИМ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН?

При трудовото правоотношение работникът или служителят има фиксирано работно време, определено работно място, ползва помещенията и инструментите на работодателя си и е задължен да се подчинява на неговите законни разпореждания, т.е. труд по трудово правоотношение полага един работник в цех, служител в офис, келнер или продавач, който трябва да бъде на работното си място по 8 часа на ден.

Ангажимент на работодателя е да уплътни това работно време с определени задачи, свързани с (целия текст прочети ТУК)

ЗА ОЩЕ АКТУАЛНА, ПРОВЕРЕНА И ЕКСПЕРТНА ИНФОРМАЦИЯ ПОСЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦАТА НА MYWORK ВЪВ ФЕЙСБУК ТУК: WWW.FACEBOOK.COM/MYWORK.BG

Вижте още:

НЕ МОГАТ ДА НИ УВОЛНЯТ, АКО ИМАМЕ ЗАБОЛЯВАНЕ

НЕ МОГАТ ДА НИ УВОЛНЯТ ПО ВРЕМЕ НА БОЛНИЧЕН

ШЕСТ ЗАПЛАТИ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ. ЕТО УСЛОВИЯТА

КАКВО ДА НАПРАВЯ, АКО ШЕФЪТ МИ МЕ ОБИЖДА?

МОЖЕ ЛИ ДА НИ ЗАБРАНЯТ НЕПЛАТЕН ОТПУСК?

МОГАТ ЛИ ДА НИ ГЛОБЯВАТ, АКО ЗАКЪСНЕЕМ ЗА РАБОТА?

Предишна СтатияСледваща Статия

д-р Тодор Капитанов

д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право с над 10 г. практически опит. Консултира водещи компании и институции по въпросите за прилагане на трудовото законодателството и внедряване на изискванията на новите наредби.