• Трудово право

Оттегляне на предизвестие за напускане на работа

д-р Тодор Капитанов

Ако все пак решите да не напускате, а вече сте в предизвестие за напускане на работа, то може да го оттеглите с ваше писмено заявление.

Pixabay

Според чл. 326, ал. 4 от Кодекса на труда всеки служител, подал заявление за напускане с предизвестие, може да го оттегли по време на срока на изтичане на предизвестието.

Тук законът разглежда 2 хипотези:

Ако решите да оттеглите предизвестието си за напускане в деня, в който сте го подали, то работодателят е длъжен да уважи тази промяна на решението ви и да не прекратява договора ви.

Ако обаче решите, че искате да оттеглите предизвестието ви за напускане по време на срока, в който тече предизвестието, то трябва да получите съгласието на работодателя ви. Според Кодекса на труда, работодателят има право да реши дали да уважи желанието ви за оттегляне на предизвестието ви за напускане или не. Затова съгласувай желанието си за оттеглянето му с прекия си ръководител, и ако той, след съгласуване с мениджмънта на компанията, няма нищо против да останете на работа при тях, попълнете приложената бланка и задвижете процеса по официалното ѝ приемане: поискайте заявлението ви да се разпише от Управителя, да му бъде поставен входящ № и дата, и да ви предоставят копие от него.

Вижте още:

МОЖЕ ЛИ ШЕФЪТ ДА ПРЕКРАТИ ОТПУСКАТА НИ?

ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ СЕ ПОЛЗВА ОТПУСК ЗА БАЩИНСТВО?

ИМАТ ЛИ ПРАВО ДА НИ ЗАДЪЛЖАТ ДА ПОЛЗВАМЕ ЛИЧНИЯ СИ ТЕЛЕФОН КАТО СЛУЖЕБЕН?

НЕ МИ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТАТА. КАКВИ СА ПРАВАТА МИ?

ЗАПЛАЩАНЕ ПРИ РАБОТА ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИ

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМЕ ПО-РАНО?

Предишна СтатияСледваща Статия

д-р Тодор Капитанов

д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право с над 10 г. практически опит. Консултира водещи компании и институции по въпросите за прилагане на трудовото законодателството и внедряване на изискванията на новите наредби.