• Осигурително право

Пенсия за военна инвалидност

д-р Тодор Капитанов

Право на пенсия за военна инвалидност имат загиналите при изпълнение на военна служба.

Pixabay

Отпуска се на лица, които са изгубили работоспособността си поради това, че са заболели, пострадали, загинали или безследно изчезнали по време на наборната военна служба, на службата в запаса или в резерва, или при оказване съдействие на въоръжените сили.

Право на пенсия за военна инвалидност имат загиналите при изпълнение на военна служба в операции или мисии извън територията на страната и лицата, пострадали при оказване съдействие на въоръжените сили.

При смърт на военнослужещ на наборна военна служба или при изпълнение на военна служба в операции или мисии извън територията на страната на наследниците му се отпуска пенсия, като за база се взема размерът по чл. 86, ал. 1, равен на следващата се пенсия за военна инвалидност при трайно намалена работоспособност над 90 на сто.

Вижте още:

ЗАКОННО ЛИ Е ПОЛЗВАНЕТО НА ЛИЧЕН АВТОМОБИЛ ЗА СЛУЖЕБНИ ЦЕЛИ?

ЗАПЛАЩА ЛИ СЕ ОТПУСК ПРИ СМЪРТ НА БЛИЗЪК ИЛИ РОДНИНА?

КАК ДА ПОИСКАМЕ ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ВЕДОМОСТ ЗА ЗАПЛАТА?

КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО ИЗГУБИМ ТРУДОВАТА СИ КНИЖКА?

КОГА ИМАМЕ ПРАВО НА ПЛАТЕН ОТПУСК ЗА ОБУЧЕНИЕ?

ОФОРМЯНЕ НА ТРУДОВАТА КНИЖКА ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА РАБОТА

Предишна СтатияСледваща Статия

д-р Тодор Капитанов

д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право с над 10 г. практически опит. Консултира водещи компании и институции по въпросите за прилагане на трудовото законодателството и внедряване на изискванията на новите наредби.