• Актуално

  • Кариери

COVID-19 и новите длъжности, които вирусът създаде

Екип MyWork.bg

Нараства търсенето на нови служители, свързани с безопасността и здравето

pixabay

COVID-19 промени начина, по който мислим за работата и който бизнесът защитава своите служители и клиенти. Нараства търсенето на нови служители, свързани с безопасността и здравето, а компаниите продължат да развиват своите практики на работното място с по-строги здравни протоколи и по-гъвкави възможности за работа.

В икономическа криза винаги една сфера процъфтява за сметка на друга. Ето и няколко длъжности, за които всички разбрахме, благодарение на пандемията от COVID-19.

  1. Специалисти за тестване за COVID-19

Това са хората, които извършват бързите тестове в болниците, офисите и компаниите.

Нуждата от тези специалисти ще стане още по-голяма, след като работниците и служителите се върнат на работните си места. Тази позиция не изисква по-специално образование и може да се практикува с бърз курс в някое лечебно заведение.

  • Лични асистенти и болногледачи

Тези длъжности не са новосъздадени, но бележат огромен скок в търсенето. Това са хората, които помагат на възрастните и/или по-тежко прекаралите вируса. Тази професии се считат за рискови, тъй като застрашават здравето на самите служители, въпреки че не са добре платени в повечето случаи.

Със затварянето на детските градини и училищата много хора, които нямат възможността да работят дистанционно, също потърсиха услугите на лични асистенти за своите деца.

pixabay
  • Специалисти по проследяване на контактите

Ако вече сте прекарали вируса ще знаете, че след като вашият тест за коронавирус се е оказал положителен, е било нужно да обявите имената на хората, с които сте се срещали в последните дни.

  • Специалистите по проследяване на контактите пък имат задачата да се свържат с тези хора, които са в рисковата група или са потенциално заразени.

В България тази дейност се извършва от Регионалните здравни инспекции.

  • Хора, които прилагат COVID-19 мерки

Вероятно сте забелязали, че на влизане в много магазини, обществени сгради и летища стоят служители, които измерват температурата на пътниците и приканват към дезинфекция не ръцете. Тази длъжност е напълно нова и може да кажем, че с края на пандемията със сигурност ще спре да съществува.

  • Специалисти по поддръжката на платформи за видеоконференции

Заради пандемията много хората преминаха към дистанционна работа. И тъй като комуникация между екипа в дадена компания е невъзможен, платформите за онлайн срещи разговори станаха част от ежедневието на работещия от вкъщи.

Ето защо сега има огромно търсене на специалисти, които могат да организират и поддържат видеоконферентни разговори.

  • Дизайнери на работни пространства

Компаниите, държавните институции, магазините и училищата бяха принудени да променят оформлението и вътрешния дизайн заради пандемията. Бяха въведени разделени коридори на движение, по-раздалечени работни бюра, въобще всяко едно пространство бе реконструирано.

Вижте още:

МОЖЕ ЛИ ДА НИ ЗАБРАНЯТ НЕПЛАТЕН ОТПУСК?

МОГАТ ЛИ ДА НИ ГЛОБЯВАТ, АКО ЗАКЪСНЕЕМ ЗА РАБОТА?

КОЛКО ЛЕВА СА КОМАНДИРОВЪЧНИТЕ?

КОЛКО ЗАПЛАТИ МОГА ДА ПОЛУЧА ПРИ НАПУСКАНЕ?

КОЛКО ВРЕМЕ Е ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ЗА БЕЗРАБОТИЦА?

КОГА СЕ НАЛАГА ДИСЦИПЛИНАРНО НАКАЗАНИЕ?

Предишна СтатияСледваща Статия

Екип MyWork.bg